Anyone looking at hacking the stock PCM? - Dodge SRT Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 31 (permalink) Old 03-11-2004, 11:45 PM Thread Starter
SRTforums Member
 
Canuk's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Houston, TX
Posts: 233
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Anyone looking at hacking the stock PCM?

My last car was a Mustang GT. There was a ton of info on how to hack the factory system. Is there a good reason that the stock fuel maps and timing maps can not be hacked in the existing PCM? Or is it that no one with the ability has tried yet? Is there some technical reason that makes this difficult? The fact that the Dodge service tool can re-flash the PCM would seem to indicate that it is possible.

Is it encrypted? Does the service tool use the standard ODB-II protocol to talk to the PCM or is there more to it?

Sorry for all the questions and no answers

The reason I am asking is as soon as my Stage 2 arrives I will have a stock PCM sitting on my desk here right beside my logic analyzer and scope, and I know I wont be able to resist poking around.

Anyone interested in sharing some info here, maybe a group effort?

Stage 2 w no toys, Quickwhips intercooler, superstock turbo, mapclamp, Mopar short throw shifter, Goldline springs, and eyelids.

(some of the above is sitting in boxes, which doesnt help performance )
Canuk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 31 (permalink) Old 03-11-2004, 11:54 PM
SRTforums Member
 
-ND4SPD-'s Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Broomfield Co.
Posts: 4,572
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
My guess it's it's still too new & PCM's aren't cheap. This is an interesting topic none the less & I'm sure only the future will tell...BTW- I had a DSMlink on my old Talon (basically an awesomely hacked ecu) & the can practically tuned it's self when I added new mods. I could raise or lower the boost on my Apexi AVC-R & it would just make the adjustment like it was no big deal...smooth as the stock ECU with all the adjustability of a stand alone...ahhh, the best of both worlds.

John Ruckman
- Mopar Stage 3 With Supporting Goodies
- Lots of Carbon Fiber
- Bunch of Darksyde Powder Coating
- Lighting Mods Out The Wazoo!
Follow me on Instagram @ND4SPD27
-ND4SPD- is offline  
post #3 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 01:55 AM
SRTforums Member
 
srt4hokie's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Roanoke, VA
Posts: 1,385
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
There was a post awhile back where a couple computer wizes on here had opened it up and were scratching there heads when trying to fig. out what some of the chips were. Beyond that the stock chip is considered a bitch to fig. out, and with stage 1 and 2 pcms coming out, most people don't seem willing to waist there time.

I should be considered the best seller on her as my customer service rivals every vender on here, well except AGP and Hector and I would say I'm as good as them Especially when you consider people come to me for help when Hector terns them away since they did not buy there stuff from them.

Did I mention I donít even own a srt any more...
srt4hokie is offline  
post #4 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 02:34 AM
SRTforums Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Shreveport, LA
Posts: 1,279
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
somebody needs to drive around and datalog every wire on the ECU
vector4 is offline  
post #5 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 03:04 AM
User Banned
 
WRX4m3's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: In the NSOC
Posts: 9,214
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
last i heard was that people were looking at it and that was it, i offered my services and help but nothing was sent my way but an invitation to a list of people who were working on it.

To be honest, piggy backs and stand alones will prob be the way to go.
WRX4m3 is offline  
post #6 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 08:57 AM
Premium Member (Lifetime)
 
guhfluh's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Southeast, LA
Posts: 1,786
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Lifetime Premium Member
"I'll never tell"

Hello guhfluh it appears that you have not posted on our forums in several weeks, why not take a few moments to ask a question, help provide a solution or just engage in a conversation with another member in any one of our forums?
guhfluh is offline  
post #7 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 10:45 AM Thread Starter
SRTforums Member
 
Canuk's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Houston, TX
Posts: 233
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by srt4hokie
...and with stage 1 and 2 pcms coming out, most people don't seem willing to waist there time.
You may be missing the point here. If the flashed configuration can be figured out and moved between computers, it may very well be possible to take a Stage 1 image and flash it into a stock unit. Heck, if the internal PCM changes aren't that great, it may actually be possible to take many of the best parts of Stage 2 tuning image and put it in the stock pcm. Once you unlock the PCM you can adjust fuel tables for injector changes, boost schedules, etc. Way more potential here than just a Stage 1 or Stage 2...

Stage 2 w no toys, Quickwhips intercooler, superstock turbo, mapclamp, Mopar short throw shifter, Goldline springs, and eyelids.

(some of the above is sitting in boxes, which doesnt help performance )
Canuk is offline  
post #8 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 10:48 AM
SRTforums Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: southof Houston
Posts: 10,263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
been done.
myfault is offline  
post #9 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 10:51 AM
"Made" Member
 
NIVO88T's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Hectors House
Posts: 9,767
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Lifetime Premium Member
there are a few places that can reflash the stock PCM...but some legal issues arrived when they were about to release an aftermarket reflash.
NIVO88T is offline  
post #10 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 12:56 PM Thread Starter
SRTforums Member
 
Canuk's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Houston, TX
Posts: 233
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by NIVO88T
there are a few places that can reflash the stock PCM...but some legal issues arrived when they were about to release an aftermarket reflash.
Any more info on this? I would wonder what legal issues there would be, unless it is a copyright issue with copying Stage1 firmware completely. As you know, many other manufacturer's computers have plug in aftermarket firmware which ends up being equivalent to re-flashing. Haven't heard of legal issues with doing this.

Anyway, NIVO88T, any direction you can send me to follow up on this?

Stage 2 w no toys, Quickwhips intercooler, superstock turbo, mapclamp, Mopar short throw shifter, Goldline springs, and eyelids.

(some of the above is sitting in boxes, which doesnt help performance )
Canuk is offline  
post #11 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 01:03 PM
SRTforums Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Fontana, CA
Posts: 3,495
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Two words - DCMA and encryption. <-- sucks.
funks is offline  
post #12 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 01:20 PM
SRTforums Member
 
cali's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: On a Rock
Posts: 7,982
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by funks
Two words - DCMA and encryption. <-- sucks.
Theres more! Let em have it!
maybe DMCA doesnt apply in Canada though?

Quote:
Originally Posted by Dole Smelly
Just for the record, the torque setting for the oil drain plug is 20 ft-lbs, not infinity.
someone is watching me
cali is offline  
post #13 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 01:28 PM Thread Starter
SRTforums Member
 
Canuk's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Houston, TX
Posts: 233
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by cali
Theres more! Let em have it!
maybe DMCA doesnt apply in Canada though?
Ha! It does suck. It applies even more in Canada, but look at my location, I am a displaced Canadian

Stage 2 w no toys, Quickwhips intercooler, superstock turbo, mapclamp, Mopar short throw shifter, Goldline springs, and eyelids.

(some of the above is sitting in boxes, which doesnt help performance )
Canuk is offline  
post #14 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 01:37 PM
SRTforums Member
 
mike_coleman_srt's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Merrillville, I
Posts: 5,564
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
wait till this spring.

[live=mikecoleman23]mike coleman[/live]
Yeah and someones daughter is likely to have my dick in their mouth tonight. Am I supposed to feel bad about that?
mike_coleman_srt is offline  
post #15 of 31 (permalink) Old 03-12-2004, 01:57 PM
SRTforums Member
 
cali's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: On a Rock
Posts: 7,982
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
for what?
The Mike_Coleman_PCM?

Quote:
Originally Posted by Dole Smelly
Just for the record, the torque setting for the oil drain plug is 20 ft-lbs, not infinity.
someone is watching me
cali is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome