Plume of blue smoke on start up - Dodge SRT Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 01-04-2012, 07:03 AM Thread Starter
SRTforums Member
 
Mrturbo24's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: New jersey
Posts: 599
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Plume of blue smoke on start up

Hello world, so as we all know the weather in nj is reaching freezing temps and our cars are hating it! Anyway this is the situation


Its 27 degrees and my car has been sitting overnight. So i go to turn it on and everything seems ok until i notice a Cloud of blue smoke. It cleared in about litterally 3 seconds. It doesnt smoke @ ALL when driving nd it recently just started doing this (1st time)

The car has 105,780 (tial bov only mods)miles just did an oil change (m1 fs)

Ive done research and have came up with this

Bad valve seals?
Bad turbo?
Will a turbo timer help?


I need help guys Thanks
Mrturbo24 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 01-04-2012, 07:05 AM Thread Starter
SRTforums Member
 
Mrturbo24's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: New jersey
Posts: 599
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Ps installing my wideband on friday to c how the car is running
Mrturbo24 is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 01-04-2012, 08:56 AM
SRTforums Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Jersey
Posts: 1,351
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
The turbo is probably starting to go on you. If that's the case then it's a easy fix you can pick up a good used stock turbo for like $75-$100 bucks these days. If the turbo is alright then you might have other problems. I would start with a compression+leak down test then go from there. Good luck
PK's 04 SRT is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 01-04-2012, 10:11 AM Thread Starter
SRTforums Member
 
Mrturbo24's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: New jersey
Posts: 599
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Quote:
Originally Posted by PK's 04 SRT View Post
The turbo is probably starting to go on you. If that's the case then it's a easy fix you can pick up a good used stock turbo for like $75-$100 bucks these days. If the turbo is alright then you might have other problems. I would start with a compression+leak down test then go from there. Good luck
Where could i find a turbo for that price?(just for future refrence)

And just to make sure good compression numbers are 150ish?

Thanks for the help
Mrturbo24 is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 01-04-2012, 12:36 PM Thread Starter
SRTforums Member
 
Mrturbo24's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: New jersey
Posts: 599
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Anyone ??
Mrturbo24 is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 01-04-2012, 01:01 PM
SRTforums Member
 
a853rox's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: In the shop!
Posts: 3,677
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Garage
Have you checked the for sale section? or posted up in the "want to buy" section?

Your Turbo, Cylinder head, and performance experts!
Bob Schreiber
Owner, Form and Function Performance LLC
Product Development, Cylinder head specialist for RavenWorks LLC
612-385-0419
a853rox is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 01-04-2012, 01:57 PM
SRTforums Member
 
Join Date: May 2004
Location: nj
Posts: 1,748
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
4/2/12 edit -- it was a bad turbo

I have the same issue, recently rebuilt (kicking my self for not changing the valve stem seals).. & also in NJ

After the car was warm i had to add some oil (due to another issue) and had the same blue cloud..

My guess is the valve stem seals

<check turbo air inlet, if no oil and the shaft is tight -- guessing not the turbo>

Build Thread:http://www.srtforums.com/forums/f451...w-123k-612933/
PCM=S0, DSP rescaled, 3bar map/tip
injectors= Siemens 80# (ebay $200)
built motor, 8.8:1 weisco, eagle-h, strap & windage
S3R DCR manifold ($500) w/evo8 turbo (ebay $150) - 20G/47# ebay ($200)
Evo 8 WGA
24x12x4 w/cast ends - CXRacing (ebay $200)
DataLogger DataQA, $25
Wideband UEGO (ebay $150)
vette rims 275/40/17
needswing v5
SouthBend S3

Last edited by fixit; 04-02-2012 at 08:45 AM.
fixit is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 01-04-2012, 05:48 PM Thread Starter
SRTforums Member
 
Mrturbo24's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: New jersey
Posts: 599
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Quote:
Originally Posted by a853rox View Post
Have you checked the for sale section? or posted up in the "want to buy" section?
i think i require a certain amount of posts to view it.

Quote:
Originally Posted by fixit View Post
I have the same issue, recently rebuilt (kicking my self for not changing the valve stem seals).. & also in NJ

After the car was warm i had to add some oil (due to another issue) and had the same blue cloud..

My guess is the valve stem seals

<check turbo air inlet, if no oil and the shaft is tight -- guessing not the turbo>
will do hopefully this weekend
Mrturbo24 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome