tuning stage 1 - SRT Forums - SRT4, SRT6, SRT8, SRT10 & Dodge Forum
 
 


Go Back   SRT Forums - SRT4, SRT6, SRT8, SRT10 & Dodge Forum > SRT-4 Technical Discussion > Performance Modifications

SrtForums.com is the premier Dodge SRT Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-21-2013, 03:59 PM   #1 (permalink)
SRTforums Member
 
Join Date: Jul 2012
Member Number: 89775
Location: springfield
Posts: 230
Default tuning stage 1

how much horsepower can I look at getting with just the stage1,intake, and 3 inch from o2 housing to the back?
I'm debating on buying a Wally and rc750cc injectors to max out the turbo.
Idk which route to go with as i'm still learning about upgrading parts.
jneon2003 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-21-2013, 04:08 PM   #2 (permalink)
Merderates da formz
 
NorthNJSRT4's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Member Number: 57126
Location: Hotlanta
Posts: 14,268
Lifetime Premium Member
Default

You'll make whatever your local dyno says you make. Adding mods does not have a predictable result where if you put on X you'll get Y HP.

Read the guide before wasting money on parts you don't need: SRT-4 Performance Modifications and Upgrade Paths

Stage 1 is completely obsolete, you'll do MUCH better with a handheld flash programmer.
NorthNJSRT4 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 04:12 PM   #3 (permalink)
SRTforums Member
 
theRTguy's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Member Number: 61370
Location: DuBois PA
Posts: 1,009
Default

I'll refer you to this LINK, read it thoroughly.
SRT-4 Performance Modifications and Upgrade Paths

If you Don't have a Stage1, Don't waste your $. Get a DiabloSport programmer and go from there.
__________________
2004 SRT-4 (40K Miles)[B]DC SPorts Exhaust, MOPAR C.A.I., DSP, MOPAR STS, B WOODY Solid MM Tranny Mount., 3" D.P., 3"O2 Housing, AXIS DECADES 18x8, EIBACH PRO-KIT, AGP CC, Fuel Pump Re-Wire,180 Degree T-Stat, UEGO, N2MB W.O.T. BOX w/2 Step, AEROFORCE Scan Guage, F.I.C. 565cc, DCR Oil Mod, Apexi TT, SouthBend Stage4, COOLINGMIST STAGE_II (dual M3), Walboro 255,3BAR
theRTguy is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 04:29 PM   #4 (permalink)
SRTforums Member
 
Join Date: Apr 2005
Member Number: 26931
Location: los angeles
Posts: 531
Default

Why do some people get stage 1 and dsp? Does running a dsp on a stock pcm and running a catless down pipe throw a code? Would running dsp on a stage 1 pcm make a difference as far as not throwing codes?
__________________
2005 Black SRT-4(Recently purchased)
Mopar Blow-Off Valve,
Mopar Cold Air Intake,
Mopar Short Throw Shifter,
Needswing Downpipe with electric cutout,
Thermal R&D Exhaust,
Greddy turbo timer,
Greddy Catch Can w/Greddy Bracket

2005 ORANGE BLAST(R.I.P)
trashkilla is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 05:26 PM   #5 (permalink)
Fresh Meat Moderator
 
Join Date: Dec 2009
Member Number: 76568
Location: Chicago
Posts: 16,398
Default

Stage 1 PCM wont throw on cat codes.

But you can have a CMR tuner adjust the tune for the stock PCM to do the same thing.
tunerlover3 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 05:30 PM   #6 (permalink)
SRTforums Member
 
jay05acr's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Member Number: 37744
Location: Houston
Posts: 3,669
Default

But I have read that even with dsp and the code turned off the car won't pass emissions but with stage 1 it will
__________________
Go to wikyd-performance.com for all of your srt4 performance needs. Contact jtm0n3y or wonderer86 for more info

http://www.srtforums.com/forums/f416...-parts-639326/ my for sale thread
jay05acr is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 05:37 PM   #7 (permalink)
Fresh Meat Moderator
 
Join Date: Dec 2009
Member Number: 76568
Location: Chicago
Posts: 16,398
Default

^ depends on how you turn it off with the CMR software.

There is a "correct" and "not correct" way to turn off the o2 sensor.
tunerlover3 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 06:31 PM   #8 (permalink)
Premium Member (Lifetime)
 
Zenkat's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Member Number: 10522
Location: Phoenix, AZ
Posts: 2,189
Lifetime Premium Member
Default

Quote: Originally Posted by tunerlover3 View Post
^ depends on how you turn it off with the CMR software.

There is a "correct" and "not correct" way to turn off the o2 sensor.

Interesting to note, if that's true. I always read that the code could be turned off, but that it was a 'not ready' signal still, and would fail emissions OBD tests. Regardless, i have S1 in Arizona and havent bothered getting rid of it because it makes testing a piece of cake.
__________________

11.21@127.88
Zenkat is online now   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 06:38 PM   #9 (permalink)
SRTforums Member
 
jay05acr's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Member Number: 37744
Location: Houston
Posts: 3,669
Default

^ this is what I have read... I was very vague in my earlier post thanx zenkat
__________________
Go to wikyd-performance.com for all of your srt4 performance needs. Contact jtm0n3y or wonderer86 for more info

http://www.srtforums.com/forums/f416...-parts-639326/ my for sale thread
jay05acr is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 07:08 PM   #10 (permalink)
Fresh Meat Moderator
 
Join Date: Dec 2009
Member Number: 76568
Location: Chicago
Posts: 16,398
Default

If you do it the right way, the code will show up as not applicable just like what the stage pcm's do.
tunerlover3 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 11:17 PM   #11 (permalink)
SRTforums Member
 
Join Date: Apr 2005
Member Number: 26931
Location: los angeles
Posts: 531
Default

Nice, so I'll keep my stage 1 pcm, i just need to get it flashed....does anyone know where to get it done? Does flight system still flash 'em? I went to the dealer and they said they would charge their normal rate to take the old pcm out, put the new one in, and then flash it, and they said they wouldn't guaranty that it would work... Can they mess it up and erase the tune that's in the pcm?
__________________
2005 Black SRT-4(Recently purchased)
Mopar Blow-Off Valve,
Mopar Cold Air Intake,
Mopar Short Throw Shifter,
Needswing Downpipe with electric cutout,
Thermal R&D Exhaust,
Greddy turbo timer,
Greddy Catch Can w/Greddy Bracket

2005 ORANGE BLAST(R.I.P)
trashkilla is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 06:09 AM   #12 (permalink)
Merderates da formz
 
NorthNJSRT4's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Member Number: 57126
Location: Hotlanta
Posts: 14,268
Lifetime Premium Member
Default

Quote: Originally Posted by trashkilla View Post
Nice, so I'll keep my stage 1 pcm, i just need to get it flashed....does anyone know where to get it done? Does flight system still flash 'em? I went to the dealer and they said they would charge their normal rate to take the old pcm out, put the new one in, and then flash it, and they said they wouldn't guaranty that it would work... Can they mess it up and erase the tune that's in the pcm?

If you mean getting the VIN flashed to the PCM so you can use it in your car that's not really a big deal. There are instructions on the site on how to do it that you can bring with you to the dealer. By erase the tune, no, they can always load the S1 calibration on it. If you have a DSP\SCT tune on it now that you're trying to preserve that would likely get wiped out because it's paired to a VIN.
NorthNJSRT4 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 09:35 AM   #13 (permalink)
SRTforums Member
 
Join Date: Jul 2012
Member Number: 89775
Location: springfield
Posts: 230
Default

im already stage 1.ive looked at the guide again and im at the stock tubo first mods.the only thing i dont have right now is front mount.
for handheld i bought an sct one,is this ok?i know dsp is more popular for tweaking and datalogging.
jneon2003 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 11:12 AM   #14 (permalink)
Merderates da formz
 
NorthNJSRT4's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Member Number: 57126
Location: Hotlanta
Posts: 14,268
Lifetime Premium Member
Default

Quote: Originally Posted by jneon2003 View Post
im already stage 1.ive looked at the guide again and im at the stock tubo first mods.the only thing i dont have right now is front mount.
for handheld i bought an sct one,is this ok?i know dsp is more popular for tweaking and datalogging.

SCT is just fine but unless you have and learn how to use the PRP option you have to have an SCT tuner make changes for you each time and every time you need even the slightest thing altered. The DSP is more popular because you can get a base tune from a tuner that's got everything you need to run the car then you can tweak fuel, spark, boost, fan activation temps, etc anytime you want and however you want without having to go back to the tuner. The SCT, as you know, doesn't datalog which is extremely helpful when diagnosing issues or tuning fuel and spark. Many people that use SCT will get a DSP that's locked to another car for a very low price just for datalogging purposes.
NorthNJSRT4 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 04:51 PM   #15 (permalink)
SRTforums Member
 
Join Date: Jul 2012
Member Number: 89775
Location: springfield
Posts: 230
Default

ok,so now the other question is getting an email tune just as good as getting it dyno tuned?
jneon2003 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 05:56 PM.



(C) SRTforums.com

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2