valve seals?? smoke? - SRT Forums - SRT4, SRT6, SRT8, SRT10 & Dodge Forum
 
 


Go Back   SRT Forums - SRT4, SRT6, SRT8, SRT10 & Dodge Forum > SRT-4 Technical Discussion > Cylinder Head & Valve Train

SrtForums.com is the premier Dodge SRT Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-17-2011, 06:45 PM   #1 (permalink)
SRTforums Member
 
thump3r's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Member Number: 62358
Location: Ontario
Posts: 409
Default valve seals?? smoke?

ok i just recently bought a srt-4 for my daily driver i had to install a cylinder head/ turbo on the car at which point. i did new head gaskets and upper gaskets. i never did the valve seals tho since the head was already complete.

the cars been on the road for the last week driving great only issue is after a long idle like sitting at stop lights when i take off i am getting allot of oil smoke coming from the exhaust.

would it be the valve seals? or turbo seal. i have another turbo to try but i am debating about putting new valve seals in at the same time.
__________________
DCR 2.6 stroker, DCR Promod Avenger head

in Progress PT5857 and PT7175 Compound turbo set up.
thump3r is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-17-2011, 09:02 PM   #2 (permalink)
SRTforums Member
 
Join Date: May 2011
Member Number: 84835
Location: Ontario
Posts: 15
Default

No valve seals usually cause smoking when you first start the car after sitting for a while. Sounds like you are having a Pcv issue.
ginosupremo1 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2011, 09:07 PM   #3 (permalink)
SRTforums Member
 
strokedracer05's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Member Number: 77818
Location: Belpre Ohio
Posts: 4,892
Default

either maybe pcv or bad turbo is it when under boost and idle???
strokedracer05 is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2011, 07:55 PM   #4 (permalink)
SRTforums Member
 
thump3r's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Member Number: 62358
Location: Ontario
Posts: 409
Default

installed another turbo today the smoke is gone.

there was allot of side to side play in the turbo. but none in and out.

i have to drive it some more. to make sure but so far no smoke.
__________________
DCR 2.6 stroker, DCR Promod Avenger head

in Progress PT5857 and PT7175 Compound turbo set up.
thump3r is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2011, 07:59 PM   #5 (permalink)
SRTforums Member
 
strokedracer05's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Member Number: 77818
Location: Belpre Ohio
Posts: 4,892
Default

That was ur prob especially with side to side play and the smokings gone so u knw its fixed!
strokedracer05 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2011, 04:59 PM   #6 (permalink)
SRTforums Member
 
thump3r's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Member Number: 62358
Location: Ontario
Posts: 409
Default

smoke started again.....

im waiting on pcv. to try that.

im getting smoke if i sit at idle for awhile then get onto it ( basically clearing it from the exhaust) but i also get it after cruising at hwy speed for awhile and then get back into the throttle.

im going to do a leak down test this weekend. aswell as install a catch can.

i ahve brand new valve seals i just dont want to pull the cams but im tempted to know if thats the issue or not.
__________________
DCR 2.6 stroker, DCR Promod Avenger head

in Progress PT5857 and PT7175 Compound turbo set up.
thump3r is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2011, 05:18 PM   #7 (permalink)
SRTforums Member
 
strokedracer05's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Member Number: 77818
Location: Belpre Ohio
Posts: 4,892
Default

do a leak down that will tell you immediateley...i have bad rings....
strokedracer05 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2011, 07:07 PM   #8 (permalink)
SRTforums Member
 
thump3r's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Member Number: 62358
Location: Ontario
Posts: 409
Default

i hope its not rings i just rebuilt the top end. hoping that the bottom end was good.
__________________
DCR 2.6 stroker, DCR Promod Avenger head

in Progress PT5857 and PT7175 Compound turbo set up.
thump3r is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2011, 07:16 PM   #9 (permalink)
SRTforums Member
 
strokedracer05's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Member Number: 77818
Location: Belpre Ohio
Posts: 4,892
Default

Like i said leak down test tells all!
strokedracer05 is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2011, 12:06 AM   #10 (permalink)
SRTforums Member
 
greenneonsrt's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Member Number: 82185
Location: Bowmanville, On
Posts: 1,034
Default

My best guess is PCV, did you use a new valve and a catch can when you installed the head?

I was helping Kyle with his car today (I'm Tom from nc 95sohcgreen) and his whole intake was full of oil and it basically poured out of his turbo inlet when I pulled it off because the pcv valve was leaking, pressurizing the valve cover and pushing the oil through the other line into the intake. Put the boost leak tester on it and it was losing most of the pressure through the valve cover.

I have a catch can, new pcv and a $7 check valve from ebay and it solved most of the oil consumption problems with my car.

Some good reading: Thes engines need vacuum all of the time...
greenneonsrt is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2011, 05:14 PM   #11 (permalink)
SRTforums Member
 
thump3r's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Member Number: 62358
Location: Ontario
Posts: 409
Default

im waiting on the new PCV to arrive. as i just have a check valve in place right now since the pcv that came with the car had been destroyed.
__________________
DCR 2.6 stroker, DCR Promod Avenger head

in Progress PT5857 and PT7175 Compound turbo set up.
thump3r is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2013, 11:14 PM   #12 (permalink)
SRTforums Member
 
Join Date: Jul 2011
Member Number: 85559
Location: Here
Posts: 59
Default

Quote: Originally Posted by thump3r View Post
im waiting on the new PCV to arrive. as i just have a check valve in place right now since the pcv that came with the car had been destroyed.

what was it? how you fix it? mine does the same thing... smokes only when i let off and then get back on it.... HELP
gunner133 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2013, 07:14 PM   #13 (permalink)
SRTforums Member
 
Join Date: Nov 2012
Member Number: 91276
Location: cape coral
Posts: 79
Default

i had oil in the intercooler piping from the pcv valve so i gotdid the valve and ran a hose to the side and the same thin to the intake side that gose to the head.

Last edited by SRT4 R; 01-17-2013 at 07:17 PM.
SRT4 R is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2013, 11:01 PM   #14 (permalink)
SRTforums Member
 
Join Date: Oct 2009
Member Number: 75613
Location: KC
Posts: 37
Default

Mine was doing the exact same thing after I threw on a salvage yard head. The exhaust ports were covered in oil. It was the valve seals.
brettlongmore is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2013, 11:04 PM   #15 (permalink)
SRTforums Member
 
Join Date: Oct 2009
Member Number: 75613
Location: KC
Posts: 37
Default

.....but def need to let your crankcase breathe, because that could be half or all of your problem also
brettlongmore is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 07:19 PM.



(C) SRTforums.com

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2